yellow-3
Smiling baby at table eating with spoon

Majrova - recept till step-metoden

Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

Ingredienser

Grovt hackad majrova
150 g
Vatten
150 g
Matfett
1 tsk

Gör så här:

Mät upp 150g grovt (1-2 cm kuber) hackad majrova och 150 g vatten i en kastrull med lock. 

Om du inte kan få tag på majrova, går det bra att göra puré på kålrabbi eller kålrot istället.

Värm till kokning, låt koka i ca 10-15 min, smaka om bitarna känns mjuka.

Slå av kokvattnet men spara det i separat kärl.

Blanda bitarna med 1 tsk matfett, gärna rapsoljebaserat.

Mixa slätt med stavmixer, justera eventuellt konsistensen med 1-2 msk kokvatten.

Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.

blue-decorative
Red-decoration