Passa på när smakfönstret är öppet
Grönsakernas smakprofiler är oftast mer bittra, kärva och tuffare i sin karaktär än frukt. De flesta frukter är söta och vissa mer syrliga. Frukt är ofta enklare att acceptera för barn än grönsaker, om vi bortser från till exempel majskorn och gröna ärtor som är söta i smaken. När man börjar med smakprov väljer föräldrar oftast de söta smakerna som naturligt tilltalar barnet. Men det är bra att tänka på att barnets smakfönster är öppet under en kortare tid, och att det är då barnet lättare tar till sig grönsakernas lite tuffare smaker. Just därför är det viktigt att ta tillvara på den perioden och även introducera grönsaker.
Träna på olika grönsaker
Många föräldrar anser att deras barn äter ensidigt när det gäller grönsaker. Ett barn kanske bara äter gurka och majs medan ett annat bara vill äta gröna ärtor och kokt broccoli. En variation av olika grönsaker med olika smaker som introduceras i form av små smakprover vid sidan om amning eller flaskmatning är en bra start för att gilla grönsaker framåt. Upprepade träningstillfällen från runt 4–6 månader upp till 12 månaders ålder kan ge större variation av de grönsaker som barnet accepterar.
Smakkompisar gör det enklare
Forskning har visat att när ett barn smaktränas runt 4–6 månaders ålder krävs cirka 8–9 repetitioner för att grönsaken, bäret eller frukten ska accepteras av barnet. Om man sedan, efter smakträningen, introducerar fler grönsaker som har liknande smakprofil (så kallade smakkompisar) kan vissa barn acceptera den nya grönsaken redan på första försöket. Det på grund av att barnet vant sig vid dessa typer av smaker under smakträningen och att hjärnan nu känner igen dem. Smakträning med olika sorters grönsaker tidigt i livet kan även ge senare framgångar, som märks när barnet är mellan 6 och 12 månader.
Varför är det viktigt att barn tycker om grönsaker?
Grönsaker är till skillnad från frukt oftast mer fiberrika, ger längre mättnad och innehåller fler smaker. Att de är så fiberrika påverkar även tarmfloran positivt. Det finns alltså fördelar med att vänja sig vid den typen av smaker eftersom de ofta finns i livsmedel som är bra för hälsan.
Andra studier har visat att om man prioriterar att smakträna med grönsaker i stället för frukt tidigt i livet så har det positiv effekt på grönsaksintaget upp till 1–3 års ålder. Det är viktigt att barn äter varierat och får i sig både frukt, bär och grönsaker, men grönsaker får gärna introduceras i minst lika stor utsträckning som frukt under det första levnadsåret.
Publiceringsdatum: September 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.