Syftet var att se hur man genom tidig och systematisk introduktion av grönsaker och frukt, följt av en nordisk kost rik på vegetabilier, fisk och spannmål, kan bidra till att lägga en god grund för hälsosamma matvanor hos små barn. Studien OTIS (Optimerad tilläggskoststudie) koncentrerade sig till lokala råvaror för att på längre sikt hitta en bättre kost även ur ett hållbarhetsperspektiv.
Resultaten
Studien visar att små barn som ätit en tilläggskost baserad på lokala råvaror och som systematiskt introducerats till smakportioner från 4–6 månaders ålder, ökade sitt intag av grönsaker och frukt fram till 9 månaders ålder, vilket är positivt ur hållbarhetssynpunkt. Det ökade intaget av grönsaker och frukt medförde att proteinintaget blev väsentligt lägre, vilket även kan medföra hälsofördelar.
Tillväxtkurvorna hos barnen som åt mer grönsaker, frukt och bär skiljde sig inte jämfört med kontrollgruppens. Däremot var s-urea noterbart lägre i gruppen som åt en kost rik på grönsaker och frukt, vilket speglar det lägre proteinintaget. Gruppen hade även noterbart högre s-folater, vilket hänger ihop med det högre intaget av grönsaker och frukt.