Vad är näringsrik mat?
När du serverar barnmat till ditt barn, bjuder du på några av de bästa råvarorna som går att hitta. All mat som utvecklas för små barn följer en särskild lagstiftning som har högre krav på råvarorna än dem du kan hitta i din mataffär. Dessutom är den sammansatt utifrån vad ditt barn behöver få i sig.
Om du vill laga mat själv kan det vara bra att utgå från matcirkeln och dess 7 olika delar. Tänk på att både du och ditt barn bör äta alla 7 delarna av kostcirkeln varje dag.
- Frukt och bär
- Grönsaker, mjölk och ost
- Matfett
- Kött, fisk och ägg
- Potatis och rotfrukter
- Bröd, flingor, pasta och liknande
Näringslära för barnmat
Se vår film om näringslära för barnmat och lär dig mer om vad ditt barn behöver:
12 järnrika livsmedel för ditt barn
Det finns vissa näringsämnen som är extra viktiga för små barn. Eftersom ett barns medfödda järnförråd minskar vid 4–6 månader är det då extra viktigt att äta mat som innehåller järn. För att se till att ditt barn får i sig tillräckligt, kan du servera järnberikad gröt och välling de första åren. Här är en lista på 12 järnrika livsmedel att komplettera med:
- Paltbröd (blodpalt)
- Leverpastej
- Lätt stekt blodpudding
- Vetegroddar
- Kött
- Aprikoser (torkade)
- Fullkornsprodukter
- Havregryn
- Kikärtor
- Sojabönor
- Linser
- Gröna bladgrönsaker (OBS! Ge inte till barn under 1 år.)
Vilken fisk bör barn inte äta?
De flesta fiskar kan barn äta ofta, men det finns några få sorter som kan innehålla höga halter miljögifter. Undvik därför att servera:
- Strömming från Östersjön
- Vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
- Sik från Vänern och Vättern
- Röding från Vättern
Dessa fiskar innehåller så pass höga halter dioxin och PCB att kvinnor som är eller vill bli gravida samt barn och ungdomar inte bör äta dem oftare än två till tre gånger per år. Vildfångad lax, öring och röding finns sällan att köpa i vanliga affärer. Den lax och röding som säljs är nästan alltid odlad.