Dessa recept har ingått i en svensk forskningsstudie (OTIS-studien) från Umeå universitet, med syftet att undersöka hur man kan lägga en grund för hälsosamma matvanor redan hos små barn. Recepten är rika på smaker och innehåller massor med grönsaker och baljväxter, och är därför en god start på en klimatsmartare väg framåt.
Maten i studien
OTIS är den första studien för små barn där man ätit enligt New Nordic Diet. Denna kost innebär ett högre innehåll av säsongsbaserade grönsaker, rotfrukter, kål, frukt, bär, fullkorn och örter från Norden och ett mindre intag av kött, charkprodukter, salt, socker och mättat fett.
I OTIS-studien deltog 250 svenska barn från 4 månader till 18 månader. Hälften av barnen lottades slumpmässigt att ingå i en nordisk grupp med lägre proteinintag. Dessa barn fick nordiska råvaror baserat på konceptet New Nordic diet tillsammans med smakinlärning vid 4-6 månader och därefter från 6 månader dessa recept tillsammans med industriell barnmat som: gröt, varmrätter, grönsakspuréer och frukt/bärpuréer.
Andra hälften av barnen ingick i en kontrollgrupp och följde de råd och rekommendationer som idag ges från svenska Livsmedelsverket.
Konceptet New Nordic Diet står på tre ben: hälsa, gastronomi och hållbarhet, tre aspekter som är inkluderade för barnets hälsa och vår miljö. Konceptet kommer från Nordiska ministerrådet och har tidigare ingått i studier med skolbarn och vuxna.
Åt 42-88% mer grönsaker och rotfrukter
Barnen i den nordiska gruppen som åt dessa recept, blandat med industriell framtagen barnmat på burk, åt mycket mer grönsaker och rotfrukter än kontrollgruppen. Den nordiska gruppen åt 42–88% mer grönsaker per dag mellan 9–18 månaders ålder. Likaså var intaget rotfrukter per dag mycket högre i den nordiska gruppen under samma ålder. Det lägre intaget av protein påverkade inte barnets hälsa negativt och de åt inom den rekommenderande mängd ett barn behöver.
Publiceringsdatum: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.