Runt sex till sju månaders ålder tar barn ett stort steg i att lära sig äta genom att erbjudas smakprover. Nu introduceras fler måltider vid sidan av bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Det handlar om barngröt, barnmatsvarmrätter, grönsaks- och fruktpuréer och plockmat. Barn mellan sex och tio månader befinner sig i en viktig period i sin utveckling av ätbeteendet. Då inträffar ett ”konsistensfönster”, vilket innebär att hjärnan är extra mottaglig att ta till sig olika konsistenser.
Alla sinnen är med och utforskar
Uppmuntra barnets nyfikenhet att utforska mat genom att låta fler sinnen få vara med. Låt barnet titta, känna, lukta och smaka på maten. Maten upplevs inte endast inuti munnen utan även runt om och det är inte enbart vad som hamnar i munnen som är av betydelse.
Det går att börja innan första tanden
Små barn kan suga, gnaga, slicka på och finfördela mjuk mat i munnen utan att tänderna har kommit fram. Grövre konsistenser introduceras stegvis från ungefär åtta månaders ålder då lite mer tuggmotstånd behövs. Hur snabbt det går för barnet att hantera grövre konsistenser är individuellt. Föräldrarnas roll är att vara lyhörda för barnets signaler och fokusera på barnets vilja och nyfikenhet att äta, oavsett om barnet grimaserar, spottar ut, petar, kladdar eller slukar maten.
Ju större variation av smaker och konsistenser ett barn erbjuds att träna på desto större är chansen att barnet kommer äta varierat från olika livsmedel och konsistenser i framtiden. Låt sinnesupplevelser och en stor portion av smaker, konsistenser och tålamod visa vägen i barnets matäventyr.
Publiceringsdatum: januari 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.