Det finns olika sorters proteinkällor i våra livsmedel; dels animaliskt protein från djurriket, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, dels vegetabiliskt protein från växtriket, som främst finns i bönor, linser, ärter, spannmål och nötter.
Barn äter ofta mer protein än de behöver
Trendmässigt och medialt framstår protein som något vi behöver extra av för att må bra, vilket har medfört att många livsmedelsprodukter idag innehåller extra protein. Det är dock enkelt för både friska barn och vuxna att äta den mängd protein de behöver per dag, utan att tillsätta extra protein i maten eller genom att äta särskilda produkter. Både barn och vuxna äter snarare mer protein per dag än vad de egentligen behöver.
"Proteinbrist är ovanligt hos den friska befolkningen i vår del av världen."
Små barn under 2 år har en ökad känslighet för högt proteinintag. I de nordiska länderna konsumerar denna grupp barn generellt 2 till 4 gånger mer protein per dag än vad de egentligen behöver och proteinet kommer till största delen från animaliska livsmedel och väldigt lite från vegetabilier. En 1-åring som väger cirka 10 kilo och som äter blandkost behöver endast 10 gram protein per dag för att utvecklas, växa och må bra.
Publiceringsdatum: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.